
Yorgunluk Nedenleri Nelerdir?
“Çok yorgunum”. Bu cümleyi, çevrenizden ne sıklıkla duyuyorsunuz? Yorgun ve bitkin hissetmek, çok sayıda nedeni olan, yaygın bir sorundur. Nedenlerini araştırdıktan sonra, öncelikle tıbbi durumları ortadan kaldırmak önemlidir; çünkü yorgunluk, sıklıkla bir hastalıkla birlikte ortaya çıkar. Yorgunluk, psikolojik olabilir. Yeterince dinlendirici olmayan uyku sonrasında gelişebileceği gibi egzersiz eksikliğinin, mevsimsel değişikliklerin ya da düzensiz beslenmenin eşlik ettiği durumlarda da ortaya çıkabilir. . Yorgunluk, aynı zamanda zihinsel de olabilir ve endişe, stres, motivasyon eksikliği olarak ortaya çıkabilir.
Yaygın yorgunluk türlerine ve belirtilerine birlikte göz atalım.

Yukarıda belirtilen yorgunluk ve bitkinlik nedenleri, yaşam stilinize, mevsimsel değişikliklere veya bazı belirli durumlara bağlıdır.Ancak yıllarca süren, sürekli olarak yorgun hissetmenize neden olan ve kronik yorgunluk sendromu olarak adlandırılan bir durum da mevcuttur. Kronik yorgunluk sendromu olan kişi normal aktiviteleri gerçekleştiremeyecek kadar yorgundur ve belirli bir neden olmaksızın kolayca yorulur.
Yaygın görülen yorgunlukla savaşmanın bazı basit çözümleri mevcuttur.
Düzenli bir uyku ve minimum 7 ila 9 saat uyku, bedeninizin dinlenmesine ve her yeni güne enerjik bir biçimde uyanabilmenize yardımcı olur.
Sürekli yorgunluk hali ile savaşmak istiyorsanız beslenme programınızı, gerekli vitamin ve mineraller içeren çeşitli meyve ve sebzelerle zenginleştirmelisiniz. Kış aylarında, D vitamini yönünden zengin yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Çok fazla egzersiz yapan kişilerin, vücutlarını magnezyum ve demir gibi minerallerle güçlendirmeleri gerekebilir.
Pek çok kişi sıklıkla egzersiz yapamayacak kadar yorgun olduğunu söyler. Ancak aktif olmanın enerji salınımını artırdığı kanıtlanmıştır. Uzun koşulardan veya yorucu spor salonu egzersizlerinden hoşlanmıyorsanız 15 dakikalık bir yürüyüş bile yorgunlukla savaşmanıza yardımcı olabilir. Yine de kendinizi yorgun hissediyorsanız ve size hiçbir şeyin yardımcı olamadığını düşünüyorsanız bir doktora danışmalı ve altta yatan tıbbi bir sorun olup olmadığından emin olmalısınız.
* Kennedy DO, Stevenson EJ, Jackson PA, et al. Multivitamins and minerals modulate whole-body energy metabolism and cerebral blood-flow during cognitive task performance: A double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Nutr Metab (Lond). 2016;13:11.